I. Nedjelja došašća (A)

ZAZIV DUHA SVETOGA

Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete!
Pokreni me, Duše Sveti, da moj posao bude posvećen!
Privuci moje srce da zavolim samo ono što je sveto!
Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet (a).
(Sv. Augustin)

EVANĐELJE

Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?“ Fokusiraj se na odabrani detalj.

Mt 24,37-44

Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one - prije potopa - jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije - tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.
Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

MEDITATIO

Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

Današnjom nedjeljom započinjemo novu liturgijsku godinu (A) i ujedno započinjemo i s novim liturgijskim vremenom, došašćem. Kroz vrijeme došašća Crkva nas poziva da obratimo pažnju na trostruki Kristov dolazak. Prvi dolazak koji se već zbio kad je Isus postao čovjekom. Drugi Kristov dolazak koji će se dogoditi na kraju vremena. Te svakodnevni Gospodinov dolazak u Riječi, u Euharistiji, u našim bližnjima. Imajući u vidu ovaj trostruki Kristov dolazak Crkva nas poziva da preispitamo sebe, da se obratimo i da živimo bdijući i iščekujući obećano nam kraljevstvo. Sva liturgija i sva čitanja kroz vrijeme adventa usmjerena su u ova dva aspekta: s jedne strane Kristov dolazak, a s druge strane naše obraćenje i stav iščekivanja. Imajući u vidu dosad rečeno možemo pokušati shvatiti malo bolje današnje evanđelje i ono što nam želi poručiti. 
  • "i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije"
U prvom dijelu evanđelja Isus se spominje potopa za vrijeme Noe. Isus ne stavlja naglasak na sve ono loše što se odgađalo i na grijeh koji je bio prisutan u Noino vrijeme, nego stavlja naglasak na neočekivani dolazak potopa. Ljudi nisu marili za onim što je bilo neophodno za njihovo spasenje, umjesto da su gradili korablju poput Noe, bili su okupirani svakodnevnim djelatnostima i uživali u životu. Isto tako dan Gospodnji dolazi neočekivano. Treba bdjeti i biti spreman.
  • Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti
U drugom dijelu Isus nam predstavlja svakodnevne poslove onoga vremena i ljude koji ih obavljaju. U dan Gospodnji jedno će se uzeti, a drugo ne. Isus stavlja naglasak da nije bitno koji posao u životu radimo i da naša karijera nije ono po čemu se spašavamo. Ono što je bitno jest da budemo spremni za Isusov dolazak.
  • Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi
U trećem dijelu evanđelja Isus se obraća direktno svojim slušateljima. Isus insistira na stavu bdijenja i iščekivanja. Još jednom govori da se ne zna točno vrijeme njegovog ponovnog dolaska, ali ono što je bitno nije kada će se to dogoditi, ono što je bitno kakav ću ja biti kad se to dogodi. Neočekivani Gospodinov dolazak za nas ne treba biti motiv straha i tjeskobe. Ono što je bitno je bdjeti i biti spremni prihvatiti Gospodina koji dolazi i ne dopustiti da nas svakodnevne obveze i ugode udalje od Njega.

ORATIO

Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

Marijo, ti koja si znala iščekivati Gospodina devet mjeseci dok si ga nosila u svojoj utrobi, koja si znala zajedno s apostolima iščekivati Duha Svetoga pomozi i meni da u svakodnevnom životu ne zaboravim na Gospodina koji dolazi i daj da Ga mogu iščekivati i prepoznati u njegovoj Riječi, Euharistiji i u mojim bližnjima. Amen

CONTEMPLATIO

Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio“. Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

  • Uspijevam li prepoznati Gospodina koji dolazi u mojoj svakodnevnici, u mojim bližnjima?
  • Ritam današnjeg života često zna biti jako brz i često nam se dan svodi samo na obavljanje mnogih zadaća koje nas stišću. Uspijevam li pronaći vremena za ono bitno, za Gospodina?
  • Razmišljam li ikad o svojoj smrti? Trudim li se biti pripravan za Gospodinov dolazak?

ACTIO

Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

Kroz ovogodišnji adventski hod pokušat ću obratiti pozornost na Gospodina koji mi dolazi svakodnevno ususret. Svaku večer ću proći kroz svoj dan i pokušati vidjeti gdje mi je sve Gospodin došao ususret i zahvaliti mu na tim trenutcima.

DUHOVNI KUTAK

Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

Iz uvoda u djelo: „Opskrbljeni mladić“  – molitvenik kojeg je Don Bosco davao svakom oratorijancu

Dvije su glavne zablude s kojima đavao nastoji udaljiti mlade od kreposti. Prva je natjerati ih da misle da se služenje Gospodinu sastoji u jednom sjetnom životu i dalekom od svake zabave i užitka. Nije tako, dragi mladi. Ja vas želim poučiti jednoj metodi kršćanskog života, koja bi vas u isto vrijeme mogla učiniti radosnima i zadovoljnima, pokazujući vam koja bi bila istinska zabava i istinsko zadovoljstvo, tako da biste i vi mogli reći kao sveti prorok David: služimo Gospodinu u svetoj radosti: servite Domino in laetitia. Upravo takva je namjera ove knjižice, služiti Gospodinu i biti radostan.
Druga zabluda je nada jednog dugog života, s udobnošću onoga koji će se preobratiti u starosti ili u trenutku smrti. Pazite dobro, sinovi moji, da su mnogi bili na sličan način prevareni. Tko nam jamči da ćemo ostariti? Bilo bi potrebno dogovoriti se sa smrću da nas čeka do tog trenutka: ali život i smrt su u Gospodnjim rukama, koji ih može urediti, kako se Njemu sviđa. Kad bi vam i priskrbio dug život, čujte veliku obavijest koju vam On daje: ona cesta kojom čovjek pođe u mladosti, nastavlja se u starosti sve do smrti. I želi reći: ako započnemo jedan dobar život sad kad smo mladi, bit ćemo dobri u odmaklim godinama, dobra naša smrt i početak naše vječne sreće.
Naprotiv ako će nas poroci zaposjesti u mladosti, još više će se to nastaviti u svakoj našoj dobi sve do smrti, kapara previše kobna jedne nesretne vječnosti…
… Dragi moji, ja vas volim cijelim srcem, i dovoljno je da ste mladi pa da vas volim, i mogu potvrditi da možete naći mnoge predložene knjige od osoba koje su mnogo pametnije i kreposnije od mene, ali teško ćete naći nekoga tko vas više voli od mene u Isusu Kristu, i tko više želi vašu sreću.
Zato neka Gospodin uvijek bude s vama i neka učini da prakticirajući ovo malo prijedloga, možete postići spas vaše duše i tako uvećati slavu Božju, jedinu svrhu ove knjižice.
Živite veseli, i sveti strah Božji neka bude vaše bogatstvo u cijeloj utrci života.
Veoma odan u Isusu Kristu

Sac. Giò. Bosco

Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi +Bvb!

Evangeliziraj prijatelja :) Evangeliziraj prijatelja :)
Pratite Lectio divina s Don Boscom na twitteru Pratite Lectio divina s Don Boscom na twitteru
Lectio Divina s Don Boscom Lectio Divina s Don Boscom
Lectio Divina s Don Boscom na Sluzbenoj stranici salezijanaca Lectio Divina s Don Boscom na Sluzbenoj stranici salezijanaca


Copyright © 2019 Hrvatska salezijanska provincija, Sva prava pridržana.


Želite li promijeniti način na koji primate ove e-poruke?
Možete ažurirati svoj postavke ili otkazati pretplatu

Email Marketing Powered by Mailchimp